Ja, dragi moji. Leto se je že krepko prevesilo v drugo polovico leta. Počasi prihaja jesen, pravzaprav je že kar tu.
Zelo imam rada ta del leta. Čeprav postajajo jutra vlažna in meglena, me to prav nič ne moti. Običajno so jesenski dnevi zelo prijetni, čez dan tudi prav topli.
Jesensko sonce te lahko prav mehko poboža, ta občutek je prav božanski. Letos je teh dni res malo, a prepričana sem, da bo ta jesen še kako lepa.
Vsi tisti, ki imamo zelenjavne vrtove, pa bomo v tem obdobju, poleg uživanja seveda, morali tudi kaj v njem postoriti. To seveda ne bo težko. Vsaj zame ne. Delo navrtu mi je v velik užitek. Možgane dam lepo na pašo in pozabim na skrbi. Ja, stik z naravo me vedno bolj pomirja.
Vrt meseca septembra je poln zrelih pridelkov, ki jih lahko koristimo. Poleg tega pa lahko še nekaj zelenjave presajamo, nekaj semen pa tudi posejemo.
Letošnje deževje je pripomoglo k temu, da v našem vrtu ni več paradižnika. Običajno smo ga imeli najmanj do konca meseca septembra. A kdo bi žaloval za nečem, česar več ni, bolje da poskrbimo za tisto, kar je v vrtu še ostalo.
Še vedno obiramo nizek stročji fižol, ki je obrodil obilno in če bo vreme služilo, ga bo še kar nekaj. Prav tako je še veliko nedoraslih paprik, kumar, feferonov, jajčevcev, bučk, špinače, rdeče pese, blitve, pora, peteršilja, zelene, črne redkvice, endivje, zelja, različnih radičev…itd.
Ja, čudovito je gledati, kako raste kar si posadil, še lepše pa je pridelke pobirati in iz njih skuhati krasne zelenjavne jedi. Saj veš, kaj daš v usta!
Če imamo še kaj malih sadik endivje ali pa radiča, jih lahko še vedno presadimo. Pobirali jih bomo vse tja v pozno jesen. V prvi polovici septembra lahko še posejemo motovilec in zimsko solato, posadimo pa lahko tudi zimski česen. Vse troje dobro prezimi, v njihovih okusih bomo uživali spomladi.
Še nekaj lahko naredimo septembra. Poberemo oziroma porežemo različna zelišča in jih damo sušiti. Zelišča je najbolje pobrati dopoldne, takoj zatem, ko se rosa dobro posuši. Nekatera zelišča zvežemo v snop in jih obesimo, nekatera pa sušimo na papirju. Priporočam, da jih ne sušite na premočnem soncu, ker škoduje kvaliteti zelišč.
Ja, do konca meseca je še nekaj dni. Kakorkoli, preživite jih čim lepše in ne pozabite, da morate poleg dela, poskreti tudi za dobro počutne. Če le morete, pojdite čimveč v naravo. Tudi tam boste našli plodove, za katere je poskbela kar mati narava. Uživajte!
Dodaj odgovor