Če nismo najbolj vešči kuhanja, je najbolje poiskati kašne preproste recepte. Prihranijo nam lahko kar nekaj časa in pa tudi nekaj muk in slabe volje. Danes vam bi rada predstavila nekaj jedi iz mesa. Upam, da vam bodo ti preprosti recepti za zrezke pomagali do okusnega kosila.
Ko slišim besedo zrezek, mi takoj pade na misel kos dobrega mesa, ki se na krožniku bohoti v družbi različnih prilog. Ta čudovit kos mesa pripravljam na veliko različnih načinov, pa naj gre za goveje, svinjsko, puranje ali piščančje meso.
Za pripravo zrezkov vzamem vedno najboljše dele mesa. Če niste vešči kako to narediti je najbolje, da se s tem spopadete tako kot jaz. Vedno prosim mesarja, da mi jih nareže kar on. Verjemite, s prijaznostjo lahko dosežete marsikaj.
Tako, lepo in predvsem pravilno narezani kosi mesa so pripravljeni, da jih oplemenitim na svoj način.
Zrezke najraje pripravljam v različnih omakah, Včasih pa jih tudi paniram.
GOVEJI ZREZKI V OMAKI
Ena izmed mojih najljubših jedi so sigurno goveji zrezki v omaki. Ko izbiram meso za to jed, vedno izberem stegno. Ta del govedine je najbolj primeren za zrezke. Pri rezanju mesa je potrebno paziti, da režete meso v smeri vlaken. V nasprotnem primeru bodo goveji zrezki trdi, vi pa ne boste vedeli kaj ste naredili narobe.
Lepo narezane zrezke položim med dve foliji, vsakega posebej lepo potolčem in prerežem morebitne žilice. Posebno pozorna sem na rob zrezka, katerega na kar nekaj mestih malo zarežem. Na tak način preprečim krčenje mesa.
Ja, prav lahko se bi vam zgodilo, da bodo na kocu priprave goveji zrezki veliko manjši kot na začetku. To pravilo velja tudi za ostale zrezke.
Zrezke še posolim, malo popram in položim na vročo maščobo. Na hitro jih popečem na obeh straneh in odstranim iz ponve. V ponev dodam na drobno sesekljano čebulo. S čebulo res ne skoparim, kajti prav ta je osnova za odlično omako. Čebulo vedno narežem na drobne kockice, kajti tako narezana ima tisti ta pravi okus, ki se ga išče. Verjetno veste, da je okus čebule odvisen tudi od načina rezanja. No če še niste vedeli, pa veste sedaj.
Ko se čebula zmehča, dodam še sesekljan česen, malo moke ter vse skupaj zalijem z jušno osnovo. Dodam popečene zrezke in vse skupaj kuham do mehkega. Tako pripravljeni goveji zrezki so lahko odlično nedeljsko ali pa praznično kosilo. Le pravo priloga morate še izbrati.
Tu najdete popoln recept: Goveji zrezki v omaki
SVINJSKI ZREZKI V GOBOVI OMAKI
Svinjski zrezki v gobovi omaki so odlična kombinacija mesa in gob. Za pripravo te jedi običajno vzamem svinjsko ribico ali pa kakšen drug kvaliteten kos svinjine. Verjemite, tudi iz kakšnega večjega kosa plečeta, lahko dobite lepo oblikovane zrezke.
Narezane zrezke lepo potolčem, solim in popram. Na segreti maščobi jih zlato popečem in odstranim iz ponve. Maščobi dodam malo moke, jo na hitro popražim in prilijem jušno osnovo. Vse skupaj malo prevrem, dodam še popečene zrezke in pražene gobice. Za gobovo omako najrajši uporabim jurčke, saj so za moj okus najboljši. Ker pač jurčkov nimam vedno na zalogi, uporabljam tudi druge vrste gob. Moram priznati, da je lahko omaka tudi iz drugih gob zelo okusna.
Ne glede na kakšno vrsto gob uporabljam, vedno jih pripravim po istem postopku. Na segreti maščobi malo popražim čebulo, dodam narezane gobe, malo solim in popram. Vse skupaj nekaj minut pražim in na kocu dodam še malo svežega peteršilja. Pražene gobe dodam zrezkom in na rahlem ognju še malo kuham. Na kocu dodam jedi še malo kisle smetane.
Svinjski zrezki v gobovi omaki so pripravljeni. Zdaj jih morate še samo lepo zložiti na servirni krožnik, mogoče dodati še kakšno prilogo ter postaviti na mizo. Če boste dodali še malo zelene solate in kozarček rdečega vina, boste imeli odlično kosilo. Naj vam tekne!
Tu najdete popoln recept: Svinjski zrezki v gobovi omaki
DUNAJSKI ZREZKI
Dunajski zrezki so ena izmed tistih ocvrtih jedi, ki razdvaja mnenja mnogih ljudi. Eni jih zagovarjajo, medtem ko pa jih drugi smatrajo kot zelo nezdravo hrano. Jaz pa pravim, da je v normalnih količinah vse dovoljeno. Ali ne?
Dunajski zrezki so lahko iz svinjskega mesa, piščančjega ali pa iz puranjega mesa. Moji najljubši so iz piščančjega mesa. Lepo narezane zrezke malo potolčem in rahlo posolim. Za paniranje običajno uporabljam jajca, belo moko in drobtine.
Kdaj pa kdaj vzamem namesto navadne polnozrnato moko in namesto drobtin, različna semena. Najpogosteje vzamem sezamova ali pa lanena semena. Za posebne priložnosti zrezke povaljam v sesekljanih arašidih, pinjolah, mandljih ali pa zdrobljenih koruznih kosmičih. To jim da pridih eksotike, ki je kdaj pa kdaj zelo dobrodošla.
Tako panirane zrezke ocvrem in jih preložim v posodo, ki sem jo predhodno obložila z papirnato servieto. Dunajski zrezki se zelo dobro dopolnjujejo z različnimi prilogami, odlično pa se podajo k krompirjevi ali k francoski solati.
Uživajte pri pripravi svojih najljubših zrezkov!
Tu najdete popoln recept: DUNAJSKI ZREZKI
PIŠČANČJI ZREZKI V OMAKI
Piščančji zrezki v omaki so na naši mizi vedno dobrodošel obrok. Z njimi nikoli ne zgrešim. Res pa je, da klasični pripravi večkrat dodam še kakšno dodatno živilo in na tak način spremenim okus jedi. Saj veste, vsaka še tako dobra jed s časoma postane dolgočasna.
Piščančji zrezki se pripravljajo iz piščančjega fileja. Pri nabavi mesa lahko izberete dve poti. Lahko kupite piščančja prsa in jih potem doma sami filirate, lahko pa seveda izberete lažjo pot in kupite že pripravljene fileje. Sama vedno kupim cela piščančja prsa. Najprej odstranim kožo, nato pa odstranim kost, ki jo kdaj drugič uporabim pri kuhanju kakšne jušne osnove.
Tako, zdaj mi ostane še samo, da iz filejev narežem lepe zrezke. Večji kot so fileji, več in večje zrezke dobimo. Če so fileja velika, lahko iz vsakega dobite po tri lepe zrezke.
Zrezke malo potolčem, malo solim in na segretem maslu popečem na obeh straneh. Ko so obe strani popečeni, vse skupaj zalijem s smetano, malo pomešam in na rahlo povrem. To je najbolj preprost način priprave piščančjih zrezkov v omaki. Lahko pa jed seveda oplemenitimo z malo pršuta, sira in tako dobimo piščančje zrezke v omaki z novim, boljšim okusom.
Tako kot to jed, lahko oplemenitimo in s tem tudi spremenimo vsako jed. Potrebno je le malo idej in kuhanje bo postalo pravi užitek.
Tu najdete popoln recept za: Piščančji zrezki v omaki
POLNJENI PURANJI ZREZKI
Imate v hladilniku puranji file, pa ne veste kaj bi z njim?
Puranji file je zelo uporaben kos mesa, iz katerega lahko pripravimo veliko okusnih jedi. Nikakor ne morete zgrešiti, če iz njih narežete zrezke, ki jih med drugim nadevate z različnimi nadevi. Eden izmed preprostih, a nič manj okusnih nadevov je tudi nadev z ohrovtom, skupaj s hrenovko.
Če nočemo imeti pri zvijanju zvitkov probleme je dobro, da imamo malo večje zrezke. Nič ni narobe, če iz celega fileja naredimo le en veliki zrezek in ga že pripravljenega narežemo na rezine.
Zrezke narahlo potolčem, solim ali pa jih potrosim z malo začimbnega dodatka. Na tako pripravljen zrezek položim blanširan list ohrovta, na njega položim hrenovko in vse skupaj trdo zvijem v rulado. Rulado popečem na segretem maslu in postopoma zalivam z jušno osnovo. Ko je rulada mehka, jo previdno počez razrežem in zložim na krožnik. Če so rulade manjše serviram kar cele. Zraven se odlično poda peteršiljev krompir in zelena solata.
Naj vam bo kuhanje v užitek!
Tu najdete popoln recept za: Polnjeni puranji zrezki
Dodaj odgovor