Ko je govora o kokosu, se mi vedno pocedijo sline. Njegov izjemen in zelo prepoznaven vonj in okus mi privabi sline na usta in nasmeh na obraz. Obožujem ga, ne glede kje se z njim srečam: v kuhinji, kopalnici ali pa kje drugje.
S kokosom se srečujem že od rane mladosti. Moja mami je pekla odlične kokosove kocke, ki so imele zelo kratek rok, saj se niso imele časa niti ohladiti, pa jih je že zmanjkalo.
Ja, vedela sem, da iz kokosa pridobivajo kokosovo moko, zelo dolgo pa nisem vedela, da iz njega pridobivajo tudi kokosovo olje oziroma maslo. Ne, tega pa dolgo nisem vedela.
A zadnje čase se o kokosovem olju piše same dobre stvari. Pripisujejo mu neverjetne zdravilne lastnosti in izjemno uporabnost v gospodinjstvu, predvsem v kulinariki. Nepogrešljiv je tudi v kozmetičnih vodah in zdravstvu.
Kokosovo maslo in olje sta ena in ista stvar. Razlika je le v temperaturah. Maslo se enostavno na določeni temperaturi stopi v olje. Eno ali drugo pa je zelo uporabno na mnogih področjih.
Kokosovo olje je izredno obstojno tudi na zelo velikih temperaturah, zato ga toplo priporočajo pri peki in cvrtju.
Ker kokosovo olje vsebuje precej lavrinske kisline je izjemno uporabno tudi pri zdravljenju najrazličnejših bolezni oziroma pri preprečevanju le teh:
- ubija različne viruse in bakterije;
- krepi imunski sistem;
- odličen je tudi za krepitev srca;
- uspešno zdravi kandido;
- uravnava krvni sladkor;
- spodbuja metabolizem;
- je vir energije…itd…
- Ja, kokosovo olje je res vsestransko uporabno olje.
Vendar bodite pozorni pri nakupu olja. Saj veste, vse povsod se najdejo »črne ovce«, ki ponujajo vse živo, pod znamko »zdravo«.
Predlagam, da se pred nakupom dobro poučite o olju, ki ga boste nabavili. Po možnosti naj bo biološko pridelano deviško olje, brez temperaturnih obdelav.
Na svoje zdravje pazite takrat, ko ga še imate!
Dodaj odgovor